Зміст:
- Пристрій термоса та принцип його дії
- Вибір термоса під свої потреби та переваги
- Які ще нюанси потрібно врахувати при виборі термоса
Розігріти їжу або охолодити її, щоб зберегти свіжу - така можливість є не завжди. Особливо, якщо ви знаходитесь поза домом: у поїздці, на пікніку, на роботі, в офісі або в школі. У таких випадках хороший термос для їжі значно полегшить вам життя.
Фішка харчового термоса в тому, що він здатний підтримувати температуру їжі дуже довго - протягом 6-12 годин (все залежить від моделі). Він дає можливість тримати гарячими суп, рагу чи кашу, щоб насолодитися здоровою та смачною домашньою їжею далеко від дому. І це явно дешевше та корисніше, ніж харчуватися бутербродами чи скуштувати сумнівну кафешку. Крім того, ви можете отримати холодні салати чи йогурти, якщо любите подібні страви.
Про те, як вибрати найкращий термос, читайте нижче у статті. Прочитавши її, ви дізнаєтеся, який вид термосів найкраще тримає тепло, що важливо при виборі харчового контейнера, який термос ідеальний для перекусів у школі чи офісі, а який краще купити для пікніка на природі.
Як влаштований термос і як він зберігає тепло
Харчовий термос є спеціальним контейнером зі складною конструкцією і кількома важливими елементами:
- Корпус - бажано з нержавіючої сталі, але може бути з міцного пластику.
- Кришка. Корпус дуже щільно закривається герметичною кришкою. Вона має ущільнювач (силіконовий або гумовий), що запобігає можливому витоку тепла та рідини. Деякі термоси на кришці мають клапан для скидання надлишкового тиску.
- Внутрішній контейнер (колба). Її роблять з нержавіючої сталі, скла або іншого безпечного для їжі матеріалу. Усередині ця ємність має гігієнічне та антипригарне покриття для того, щоб харчовий термос легко мився від залишків їжі.
- Теплоізоляція Це вакуумний (безповітряний) шар між внутрішнім контейнером та зовнішнім корпусом. Вакуум є чудовим утеплювачем, тому теплопередача виходить мінімальна.
- Додаткові елементи. Часто в термосі є роздільні, що дозволяє зберігати кілька страв. Великі термоси оснащені ручками чи ременями для зручного транспортування.
Вся ця складна конструкція має одне завдання - зберегти температуру їжі (гарячої чи холодної) протягом тривалого часу. Діє термос в такий спосіб:
- Теплоізоляція в поєднанні з вакуумом мінімізує передачу тепла через стінки термоса.
- Гарячі страви довго не остигають, оскільки тепло зберігається всередині.
- Холодна їжа хоч і нагрівається, але дуже повільно, оскільки зовнішнє тепло не проникає у внутрішню ємність.
- Ущільнювач і герметична кришка не дає циркулювати повітрю, що також дуже допомагає збереженню постійної температури.
Вибираємо харчовий термос: що найважливіше
Харчовий термос має бути зручним, функціональним та довговічним. Це критерії, які визначають вибір термоса. Проте всі термоси для їжі різні. Вони відрізняються один від одного своїми розмірами, матеріалами, з яких виготовлений корпус та внутрішня колба, наявністю ручок, ременів, розділових секцій, функціями кришки.
Тому спочатку потрібно чітко визначитися зі своїми потребами та уподобаннями. Потрібно знати, на скільки людей розраховувати їжу, як довго необхідно її зберігати при постійній температурі, як переноситимете термос, чи важливий для вас його розмір і вага. Враховуючи все це, можна вибрати відповідний варіант харчового термоса.
Вибираючи термос, відзначаємо для себе такі характеристики:
- Об'єм контейнера.
- Маленький. Це термоси, які вміщують до півлітра їжі. Хороші для однієї людини, перекусів, дитячих порцій.
- Середній. Від півлітра до одного літра. Найоптимальніший розмір, який підійде для повноцінного обіду, дуже комфортний для роботи, навчання, недовгих поїздок.
- Великий. До великих відносять ті термоси, у яких всередині міститься більше літра супу. Він підходить для того, щоб кілька людей змогли поїсти. Актуальний для туристів чи сімейних поїздок.
- Матеріал.
- Сталь-нержавійка. Найбільш поширений матеріал, який завжди очолює ТОП термосів. Сталь хороша і для корпусу, і для внутрішньої ємності. Її особливості: довговічність, тривале збереження необхідної температури, несприйнятливість до корозії.
- Пластик для корпусу. Легкий, але тепло зберігає не так довго, як сталь.
- Внутрішня скляна колба. Хороший матеріал, оскільки має відмінну теплоізоляцію (навіть краще, ніж сталь). Але скло дуже тендітне, а за вагою важке.
- Тривалість утримання температури. Найкращі термоси завжди мають обов'язкові елементи: подвійні стінки та вакуум. Тобто ви повинні перевірити наявність корпусу та внутрішньої ємності, а також з'ясувати, чи є вакуумна ізоляція між ними. При такій чудовій конструкції контейнер триматиме тепло та холод не менше 6 годин, а найкращі моделі - більше 12 годин.
Що ще важливо: слушні поради
Вибравши розмір термоса і визначившись з його матеріалами, а також усвідомивши, скільки зберігається в термосі тепло або холод, можна купувати модель, що сподобалася.
Але я раджу не поспішати на цьому етапі та ще трохи поміркувати: які ще функції, критерії та елементи термоса вас цікавлять.
Наприклад, важливий чинник при виборі термоса - це кришка. У кращих харчових термосах вона повинна мати такі властивості:
- Герметичність. Щоб не протікала і не давала теплу втекти з термоса. У кришки має бути ущільнювач із силікону або з м'якої гуми.
- Ергономічність. Якщо кришка трансформується в чашку або тарілку, це дуже зручно для вживання їжі.
- Легко відкриватися. Часто всередині харчового термоса створюється вакуум від гарячих страв, і кришку як би засмоктує. Щоб цього уникнути, хороші виробники завжди роблять клапан для спуску тиску. З ним відкрити кришку завжди легко.
І ще кілька нюансів для оптимального вибору:
- Горловина. Ми знаємо, що вузька горловина добре зберігає тепло, але для харчового термоса краще, щоб вона була широкою. Це зручно для зберігання супів і других страв, а ще такий термос легко мити.
- Компактний та ергономічний дизайн, а також вага термоса важливі, якщо термос потрібно носити з собою щодня (у рюкзаку чи сумці).
- Дуже зручно для повноцінного обіду на роботі або в школі, якщо термос має роздільники або кілька відсіків. Так можна помістити у ньому різні страви.
- Актуальні для транспортування і ручки або ремені. Особливо якщо термос важкий і великий.
- Протиковзне покриття - це також додатковий комфорт. Такий термос не вислизне з рук під час розливу їжі.
- Варто також подивитися рейтинг термосів і ознайомитися з відгуками покупців про те, скільки часу реально термос зберігає тепло, чи він зручний, як довго служить.
Універсальним варіантом термоса, який підійде багатьом (і туристам, і учням, і працівникам офісів), вважається контейнер середнього розміру (0.6-1 літр), сталевий, з широкою зручною горловиною, надійною теплоізоляцією (з подвійними стінками та вакуумом) та герметичною кришкою-чашкою.
Якщо у вас виникли питання після прочитання статті, залишайте коментарі нижче. Я з радістю на них відповім!
або натисніть