Зміст:
- Які бувають розміри туристичних сковорідок
- Різні форми сковорідок для пікніка та їх особливості
- Який матеріал найкращий для похідної сковорідки
- Поради: як вибрати найкращу сковорідку
Пікнік на природі та м'ясо на шампурах - це класика жанру. Але, крім м'яса, на багатті можна приготувати ще масу смачних страв. Ви зможете поласувати смаженою картоплею та овочами, яєчнею, рибою, грибами, млинцями та навіть сирниками. Головне - не забути з собою у похід сковорідку.
Сковорідка на природі хороша тим, що знижує ризик потрапляння в їжу вугілля чи піску (а це часто відбувається зі стравами на решітках, грилі, шампурах). Завдяки пристосованій поверхні, це кухонне начиння забезпечує рівномірне нагрівання, тому їжа не горить по краях і не залишається сирою всередині.
Сьогодні туристична сковорода вражає різноманітністю форм та матеріалів. Часто такий посуд складається, має ручки, що знімаються, і компактні розміри, тому її перенесення дуже просте і зручне.
Про те, яку краще купити сковорідку для походів, кемпінгів і пікніків, читайте нижче в статті.
Вибираємо сковорідку за розміром
Похідні сковорідки бувають різної величини. Їхній об'єм, як і розмір похідного казанка, вибирають, орієнтуючись на кількість туристів.
Ми рекомендуємо враховувати кількість людей та вибирати відповідний діаметр таким чином:
- Маленькі сковорідки. Це посуд, що має діаметр 12-17 см. Він легкий і компактний, займає мало місця. Приготувати яєчню або підсмажити ковбасу, трохи овочів - це дуже просто та зручно. Розрахована на одиночний похід чи двох осіб.
- Середні сковорідки. Розмір дна 18-25 см. Це найпопулярніші туристичні аксесуари. Вони ідеальні для невеликих компаній на 3-4 особи. Можна смажити рибу, м'ясо, омлет. Хороші тим, що місця не так багато займають в рюкзаку, і досить багато їжі поміщають.
- Великі сковороди. З діаметром від 25 до 30 см. Актуальні для великих компаній та солідних обсягів їжі. Вони більш важкі та місця займають багато. Тому хороші для автомобільних подорожей, кемпінгів.
Добре, якщо сковорідка, особливо велика, оснащена складною ручкою, або такою, що знімається. Тоді вона компактніша при транспортуванні.
На що впливає форма туристичної сковорідки
Різні форми призначені для різних завдань (смаження, тушкування тощо). Багато залежить від умов приготування їжі. Найбільш поширені варіанти сковорідок для пікніка:
- Кругла. Це стандартне начиння, універсальне. Хороша для смаження більшості найпопулярніших у поході страв: яєчні, омлети, млинців, смаженої риби, м'яса чи овочів. Підійде і для багаття, і для туристичного газового пальника.
- Квадратна (іноді прямокутна). Такий посуд добре продуманий для гриля, для мангалу. На ній можна смажити кілька порцій одночасно, а в рюкзаку така форма компактніша і легше вписується.
- Овальна. Найчастіше таку форму використовують під час риболовлі для приготування великої риби. Підійде і для довгих нарізок м'яса, а ще дозволить заощаджувати простір на газовому пальнику.
- Глибока (з високими бортами). Це посуд, що дозволяє ще й тушкувати овочі, м'ясо, робити рагу, плов.
- Рифлена. Створює ефект грилю, залишаючи характерні смуги на шматках м'яса.
- Трансформери. Така сковорода складається з двох частин. Частини використовують або як дві сковороди, або як сковороду з кришкою. Є навіть моделі, які складаються, трансформуючись у невеликий казан. Трансформер - універсальний посуд та чудово підходить для економії місця в рюкзаку, якщо похід піший або на велосипеді.
З якого матеріалу роблять туристичні сковорідки
Одні сковорідки легкі, інші - важкі, на деяких їжа пригоряє, її важко відчистити, на інших - все супер швидко відмивається, є такі, що швидко темніють, деформуються, а є - «вічні», які придатні десятки років і не втрачають свого привабливого. виду. Все тому, що вони зроблені з різних матеріалів. У кожного з них свої особливості, є свої плюси та мінуси.
- Алюмінієві. Легко носити і купити - ось основні переваги алюмінію. В іншому, цей матеріал "так собі". Нагрівається швидко, але так само швидко і остигає. Дряпається, виділяє токсини, якщо у продуктах є кислоти. Найкращий варіант - анодований (покритий) алюміній. Він більш міцний та стійкий до корозії.
- Нержавіюча сталь. Довговічна. В реакцію з продуктами не вступає. Виглядає добре досить довго, але прогрівається нерівномірно. Також на ній їжа може чіплятися, відчистити її складно.
- Чавунні. Найміцніші. Не реагують на випадкові падіння, удари. Коштують недорого. Однак важкі, іноді навіть дуже. Носити та возити на велосипеді незручно. Та ще й іржавіють, якщо не відчищені та не змащені олією.
- Титанові. Найлегші, майже невагомі, за що користуються популярністю для туризму. Нетоксичні. З мінусів: коштують дорого.
- З антипригарним покриттям. Щоб уникнути пригоряння їжі, сковорідки покривають керамікою або тефлоном. Тефлоновий посуд дорогий, зате пригоряти в ньому нічого не буде, особливо якщо користуватися акуратно, не відшкребати залишки, а дбайливо змивати. Варто купити для відпочинку, якщо ви цінуєте зручність у приготуванні їжі та легкість догляду за посудом.
Підсумки: як вибрати оптимальну сковорідку для пікніка
Таким чином, є кілька ключових позицій, щоб зробити вибір сковорідки на пікніку правильно.
- Матеріали. Алюмінієва найкраще для легких походів на природу та коротких пікніків. На нержавіючій сковороді непогано вийде смаження на великому відкритому вогні. Чавунна також ідеальна для приготування на багатті або грилі, але рекомендуємо вибирати її тільки для автомобільних поїздок або кемпінгу, де вага не відіграє ролі. Титанову сковорідку добре купувати для походів без нічого, якщо бюджет дозволяє. Найкраща сковорідка - сталева чи титанова з антипригарним покриттям у вигляді тефлону чи кераміки.
- Розміри. Маленьку (легку та компактну) можна брати для індивідуальних походів або для двох осіб. Середня - це універсальний розмір для виїзду на природу невеликої компанії друзів. Солідна похідна сковорода (28-30 см у діаметрі) - це відповідне деко для відпочинку великого колективу. Тільки радимо врахувати її вагу та відчутні габарити при транспортуванні.
- Форма. Круглі - найбільш звичні, зручні для багаття та газового пальника. Прямокутні краще помістяться на грилі, на мангалі. Глибоку сковорідку варто купити, якщо плануєте готувати різну смакоту, типу рагу та плову.
- Вага. Цей параметр важливий у пішому та велосипедному поході. У цьому випадку, ваш вибір - полегшені моделі з алюмінію чи титану. Їх можна нести у рюкзаку, прилаштувати на велосипед. Якщо ж ви плануєте автомобільний туризм або організований кемпінг, то сміливо беріть більш важкі та міцні варіанти, а саме - чавунну та сталеву нержавіючу сковорідку.
- Об'єм та упаковку спорядження для природи зменшить посуд, зі складеними ручками. Зручна і сковорідка-трансформер із кришкою, яку використовуємо як дві сковорідки або як казанок.
Якщо у вас виникли питання після прочитання статті, залишайте коментарі нижче. Я з радістю на них відповім!
або натисніть